DESPRE COMUNITATE

0740.936.847
0749.226.907
aptilemarble@aol.com

Campulung Muscel

Municipiul Câmpulung Muscel este situat în depresiunea omonimă, la o altitudine de 580-600 m și la o distanță de 62 km de Pitesti(pe direcția N-NE, pe șosea), 47 km de Curtea de Arges(la E), 84 km de Brasov(la S-SV) și 66 km de Targoviste(la V). Este străbătut de Raul Targului. Are o suprafață de 11,7 km2 și populație de 38.209 locuitori (potrivit recensământului din 2002). Cunoscut drept prima reședință domnească a Tarii Romanesti, aici își are originea primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacsu.

Atractii turistice zonale

Manastirea Negru Voda - Campulung MuscelMănăstirea Negru Vodă - Situata in Campulung Muscel, manastirea a fost ctitorită în 1215, prin tradiţie de Radu Negru Voievod. A fost rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru; reclădită de Matei Basarab (1635-1636) când devine mănăstire şi sub Grigorie Dimitrie Ghica (după 1827). Biserica este repictată între 1955 şi 1957. Aici se află piatra funerară de pe mormantul lui Nicolae Alexandru Voievod (1364), casa domneasca din 1650, construita de Matei Basarab, Turnul Baraţiei din 1730; colecţie de icoane, alte lucrări de artă medievală.

Bulevardul "Pardon", toamna - Campulung Muscel

 

Bulevardul “Pardon” - Bătrânul bulevard al Câmpulungului s-a amenajat pe fosta albie a unui iaz care a fost deviat în Râul Târgului în jurul anilor 1880. S-a numit multă vreme Bulevardul "Pardon" pentru că era așa mare aglomerație, că desele ciocniri între trecători duceau inevitabil la scuzele exprimate la tot pasul prin expresia "Pardon!".

 

Manastirea NamaiestiManastirea Namaiesti - Aşezată la 5 km NE de Câmpulung, biserica este de piatră, în întregime săpată în stâncă de mâini necunoscute, datată din prima jumătate a sec. XVI (1547). Pe pereţii bisericii se pot vedea picturi murale neîndemânatic realizate, cu figuri de sfinţi şterse în pridvorul sudic, interiorul este nepictat, cu icoane atârnate pe pereţi; podoabe; Aici se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, atribuită de tradiţie Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798, litografiată în 1871 de Maior Papa Zogeu; O cruce veche din 1601, ridicată lângă turlă de Radu Postelnicu; Tot aici se găsesc hrisoave cu proprietăţi din anii 1542 şi 1572, cărţi vechi, ateliere de covoare şi macrameuri, s.a.

 

Manastirea "Cetatuia Negru-Voda" - zona Muscel

Manastirea "Cetatuia Negru-Voda" - Este aşezată pe piscul unui munte la altitudinea de 881 m dela nivelul mării între Valealui Coman, Valea Chiliilor şi apa Dâmboviţei, la 25 km S-E de Câmpulung pe şoseaua ce vine de la vechea cetate de scaun a Târgoviştei, ancestral drum de cărăuşie în Ţara Românească.

 

 

Mausoleul de la Mateias - Campulung MuscelMausoleul de la Mateias - Mausoleul Eroilor din comuna ValeaMare - Pravăţ, jud. Argeş, cunoscut si sub numele de "Mausoleul de la Mateias", situat pe dealul cu acelasi nume a fost ridicat intre anii 1928-1935, de catre constructorul De Nicolo, dupa proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. Impozantul mausoleu, realizat in principal din calcar de Albesti, este compus din doua corpuri: primul, orizontal, adaposteste osuarul, pe peretii caruia sunt montate placi de marmura cu numele unor militari cazuti la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foisor, spre care duce o scara in spirala. Aici sunt depuse, in 31 de cripte, osemintele a peste 2. 300 de militari romani.